Новият председател на Камарата на представителите обаче направи твърде много отстъпки пред хората

...
Новият председател на Камарата на представителите обаче направи твърде много отстъпки пред хората
Коментари Харесай

Без да е любимец на свои и чужди, Маккарти дочака да стане 3-ият по власт

Новият председател на Камарата на представителите обаче направи твърде много отстъпки пред хората на Тръмп
С бурното разкриване на 118-ия конгрес в Съединени американски щати във вторник всички погледи бяха ориентирани към Кевин Маккарти - индивида, който прекара последните 4 година като водач на малцинството в Камарата на представителите, чакайки добродушно момента да завоюва председателския пост. Той му се изплъзна през 2015 година

И в този момент не му беше елементарно - стана след невижданите в актуалната американска история 15 следващи гласувания. Последният сходен случай е отпреди повече от век с 44 опита. Постът е трети подред след президента и вицепрезидента. Председателят дефинира дневния ред на Камарата и следи законодателната активност.

Маккарти завоюва с минимална разлика - 216 на 212 гласа, против Хаким Джефрис, водач на Камарата на демократите.

Случаят е необикновен и поради това, че той не съумя да притегли съпартийниците си - към 10% от тях, посочени за последователи на Доналд Тръмп, гласоподаваха против кандидатурата му. И по този начин демократите продължиха да управляват Сената и Белия дом, откакто завоюваха междинните избори през ноември.

“Държа върха за най-дългата тирада, произнесена в пленарната зала. Няма проблем, в случай че счупя и върха за най-вече турове за избирането ми за ръководител на Камарата ”, остана индиферентен републиканецът. Става дума за 8-часовата му тирада предходната година, която изнесе, с цел да забави приемането на огромния проект за вложения в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън. С препратката Маккарти опита да омаловажи унизителната обществена борба за поста, на която беше подложен.

Той си подсигурява чукчето едвам откакто се помири с настояванията на крайнодесните законодатели, които имаха една цел - да понижат неговата бъдеща власт и да усилят своята. Някои от отстъпките на Маккарти ще създадат на практика невероятно ръководството на Камарата. Той може да остане некадърен да взима съществени решения като финансиране на държавното управление или на федералния дълг. Това предвещава тъмно бъдеще за страната.

Маккарти не скри, че някогашният президент Доналд Тръмп му е оказал помощ да получи окончателните гласове, като акцентира, че никой не би трябвало да се съмнява в неговото въздействие.

Двамата имат дълга история дружно. Винаги са били другари, макар че след щурма в Капитолия Маккарти съобщи, че Тръмп е виновен за нещастието и би трябвало да си понесе следствията. По-късно обаче двамата още веднъж бяха видяни да се забавляват дружно.

Като цяло последователите на Тръмп нямат положително мнение за Маккарти - възприемат го като политик, който “в продължение на десетилетия се е продавал на всеки ”.

Роден през 1965 година в Бейкърсфийлд, Калифорния, той е наследник на пожарникар и на стопанка. При това демократи. Още с влизането в политиката през 2006 година обаче той застава зад републиканските политики. Маккарти не пропуща да изтъкне работническия си генезис и дава обещание да пази американската фантазия за тези, които се трудят крепко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР